Tegenwoordig zijn ontzettend veel mensen zich bewust dat onze levensstijl schade brengt aan het milieu. Dit komt onder andere doordat wij ontzettend veel wegwerpplastic gebruiken. Zo staat onze badkamer bijvoorbeeld vol met plastic flessen, plastic tandenborstel en wattenstaafjes. Om hier een verandering in te brengen is de shampoo bar op de markt gebracht. Deze plasticvrije shampoo kon je vroeger alleen bij speciale winkelketens krijgen, maar is inmiddels zelfs in de supermarkt te krijgen. Vanwege de vele voordelen maken steeds meer mensen de overstap naar deze shampoo in vaste vorm. Toch brengt het gebruik van een duurzame shampoo ook nadelen met zich mee. We bespreken ze allemaal in deze blog! 

 

Een shampoo bar gebruiken is wennen 

In de ochtend vinden veel mensen het heerlijk om te douchen. Hiermee begin je niet alleen ontspannen jouw dag, maar weet je ook zeker dat je geen last hebt van vettig haar of vuil op je lichaam. Tijdens het douchen pak je in een handomdraai de shampoofles om vervolgens de dikke, vloeibare klodder zeep te verdelen over je haar. Met een shampoo bar is dit geheel anders. Om je haren te kunnen wassen moet je het glibberige blok zeep tussen je handen of direct op je haar wrijven. Doordat de plasticvrije shampoo ontzettend glad is, ontkom je er niet aan dat het soms uit je handen glibbert en op de grond valt. Hierdoor kunnen hoekjes afbreken wat ontzettend zonde is. Het gebruik van een shampoo bar vraagt om ervaring, waardoor veel mensen dit toch zien als een nadeel.  

 

Berg direct na gebruik je shampoo bar op 

Na gebruik is het ontzettend belangrijk om jouw plasticvrije shampoo op een correcte manier op te bergen. Wanneer je dit niet doet en de shampoo bar in de douche laat liggen, dan zal je shampoo langzamerhand bij iedere douchebeurt gaan smelten. Het is daardoor verstandig om de duurzame shampoo vooral op een droge plek te bewaren. Hierbij kan je denken aan een zeepbakje of een speciaal blikje. Hierin kan de shampoo bar goed ventileren, zodat het niet gaat plakken. Voor het bewaren moet je dus een extra accessoire kopen wat een nadeel is. Gelukkig kan je een zeepbakje de rest van je leven gebruiken, waardoor de investering laag is. 

 

Milieuvriendelijke oplossing 

Nu we de grootste nadelen gehad hebben, is het tijd om ons te richten op de voordelen. De meest voor de hand liggende voordeel is dat een shampoo bar ontzettend milieuvriendelijk is. Het is niet alleen gemaakt van natuurlijke materialen, maar ook volledig zero waste. Hiermee bedoelen we dat er bij een shampoo bar geen plastic wordt gebruikt. Bovendien is een plasticvrije shampoo aanzienlijk duurzamer in gebruik doordat je er minder van nodig hebt. Je kunt deze shampoo veel beter doseren, waardoor een shampoo bar wel twee keer langer mee dan de plastic variant.  

 

Gemakkelijk voor op de reis 

Een ander voordeel van een shampoo bar is dat je het gemakkelijk mee kunt nemen op reis. Deze plasticvrije shampoo stop je namelijk in een speciaal blikje. Dit opbergdoosje is over het algemeen rond, waardoor het nauwelijks ruimte inneemt in jouw koffer of tas. Daarnaast hoef je niet meer een maximaal aantal milliliter in speciale plastic zakjes te stoppen voor in het vliegtuig. Een shampoo bar telt niet als vloeistof en kan je dus overal mee naar toe nemen zonder gedoe. Wil je het jezelf nog gemakkelijker maken? Kies dan ook eens voor een natuurlijke deodorant. Deze deodorant zit net als de shampoo bar in een doosje en is hierdoor eenvoudig voor onderweg. Desondanks wegen de nadelen niet op tegen de vele voordelen van een shampoo bar. Wanneer laat jij je overtuigen?