Hoogbegaafdheid, het is een bekend begrip, maar hoe ga je er precies mee om als je het bent? Of als je iemand in je dichtbije omgeving hebt die hoogbegaafd is? Op https://giftedpeople.eu is veel informatie te vinden over hoogbegaafdheid. Zowel voor mensen die zelf hoogbegaafd zijn of mensen die dichtbij iemand staan met hoogbegaafdheid.

Zelfonderzoek

Een van de tips die gegeven wordt is, ga zelf op onderzoek uit bij jezelf. Hoe reageer je op bepaalde situaties? Wees nieuwsgierig naar je eigen gedachten en gedrag. Hoe meer inzicht jij hebt in jezelf, hoe beter je ook met jezelf om kunt gaan. En hoe beter je jezelf begrijpt, hoe beter je kan samenwerken of omgaan met andere mensen. Of ze nou wel of niet hoogbegaafd zijn, dit levert je veel voordelen op. Als je weet waar jij gevoelig voor bent en wat je nodig hebt, kun je dit ook met anderen delen. Zo weet je zelf waar je rekening mee moet houden, maar je omgeving weet dat op deze manier ook.

Algemeen onderzoek

Naast veel tijd steken in jezelf leren kennen en weten wat jou raakt of triggert, is ook kennis over hoogbegaafdheid in zijn algemeenheid belangrijk. Niet iedere hoogbegaafde persoon is hetzelfde en daarom is het goed om voor jezelf overzicht te creëren in wat er voor jou wel of niet geldt. Dit kan ook helpen om beter aan je omgeving uit te kunnen leggen wat hoogbegaafdheid inhoudt en wat het met jou doet. 

Clichés

Lees je in in de bekende clichés. Zo krijg je een beeld van hoe andere mensen over hoogbegaafdheid denken en wat zij van jou kunnen verwachten. Niet iedereen is zo goed ingelezen als jij. Blijf je daar bewust van en speel in op deze clichés om iemand een juist beeld van hoogbegaafdheid te kunnen geven. Daarnaast kun je ook vertellen wat het voor jou persoonlijk betekent en dat dat soms anders is dan wat de algemene kenmerken zijn van hoogbegaafdheid.