BMI berekenen

De body mass index zegt iets over jouw gewicht in relatie tot jouw lengte. Ben je klein en heb je overgeicht, dan heb je al snel overgewicht of zelfs obesitas. Ben je daarentegen lang en heb je overgewicht, dan hoeft dit volgens de body mass index niet altijd overgewicht te zijn. Jouw bmi berekenen kan op bmiberekenen.nl.

Te laag bmi

Dit is een ziekte wat meestal op een jonge leeftijd (merendeels) bij vrouwen en meisjes voorkomt. Hierbij voelt de persoon zichzelf te dik terwijl dat zeker niet het geval is. Als je BMI onder de 18,5 is, dan zou je misschien wel anorexia nervosa kunnen hebben. Het is voor dit persoon ook een stuk moeilijker om te luisteren naar de huisarts of diëtist, omdat ze dan moeten aankomen en dat is het laatste wat een persoon met anorexia nervosa wil. Maar probeer als jij jezelf hierin herkent toch te luisteren en het advies op te volgen, want te dun zijn is zeker niet gezond en mooi. Mensen met anorexia nervosa die willen er alles aan doen om alleen maar af te vallen in hun leven, ze eten dan misschien wel maar kotsen het daarna gewoon uit. Dit is heel slecht, want je lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren en dat is niet mogelijk als iemand zijn/haar lichaam tegen houdt om gezond te zijn en een normaal gewicht te hebben.

Gezond eten en gezond leven

Dus neem je gewicht zeker serieus, want je lichaam is zeker geen grap. Je hebt maar één leven en daar zit je met je lichaam aan vast tot je leven eigenlijk voorbij is. En het is zeker niet gemakkelijk om je lichaam zo maar te veranderen om mooier te zijn of om dunner / dikker te lijken, probeer gewoon gezond te eten en gezond te blijven. Dat is dan ook natuurlijker voor je lichaam en je stoort je lichaam er niet mee. Door zo gezond mogelijk te zijn hoef je ook niet veel aan te passen aan jezelf ! Veel mensen nemen hun eigen lichaam of leven niet serieus maar dat zouden ze echt wel moeten, want zo voorkom je veel ziektes en andere infecties etc. te krijgen (en dat zijn er echt veel).  Dus hou je lichaam lekker zo gezond mogelijk en leef je leven zoals jij dat zelf wilt.

Voorbeelden van gezonde voeding

Een goede voeding houdt in dat je van alles niet te veel, niet te weinig en gevarieerd (dus van alles wat) eet. gezonde voeding bevatten ook veel vitamines, mineralen en vezels (bijvoorbeeld groente en fruit). Deze drie soorten voedingsstoffen heeft je lichaam elke keer weer nodig om goed te blijven functioneren en om jou energie te geven voor de rest van de dag !  Elk persoon heeft een ander soort BMI, dat komt omdat elk mens anders is en niemand is hetzelfde. Het verschilt ook met alles dat  samen berekend wordt. Mannen hebben bijvoorbeeld op een dag meer calorieën nodig dan vrouwen, dus dan heb je al meteen een verschil in het geslacht. Ook kan het verschillen of je als vrouw zijnde zwanger bent of niet. Het is normaal om rond de 1500 tot 3500 calorieën te eten per dag, dat klinkt veel maar dat tikt best wel snel aan ! Hieronder heb ik wel wat dingen staan die je sowieso mag eten :

 • Groente (eet gevarieerd)
 • Fruit (eet gevarieerd)
 • Volkoren deegwaren / producten (bijvoorbeeld volkoren brood)
 • Ongezouten en ongebrande noten
 • Water
 • Thee, bijvoorbeeld : normale, groene of zwarte (maar dan zonder suiker !)
 • Eiwitten (bijvoorbeeld : eieren)
 • Vlees of vis (bijvoorbeeld : haring / zalm / kipfilet)

Wat houdt een diëtist in

Een diëtiste is een specialist op het gebied van voeding. Zij zal bijvoorbeeld uitleggen dat koolhydraatarm eten kan helpen bij het afvallen. Want een diëtiste kan je meer helpen en motiveren om gezond te eten en een gezonde leefstijl te krijgen. Een diëtiste komt ook vaak bij je langs en brengt opzich veel tijd met je door, in ieder geval meer dan je huisarts. Een huisarts die kan je soms ook doorverbinden naar een diëtiste of je huisarts raadt het je aan om naar een diëtiste te gaan.  Een diëtiste helpt bij veel dingen zoals het volgende.

 • Hij of zij kan bekijken of je meer vitamine nodig hebt of niet.
 • Hij of zij kan je motiveren om te blijven sporten.
 • Hij of zij helpt je om je eet en drink gewoontes aan te passen.
 • Hij of zij kan je helpen om te motiveren door te gaan om je doel te bereiken.
 • Hij of zij maakt een sport schema voor jou klaar.
 • Hij of zij helpt je zo veel mogelijk met alles wat je nodig hebt.
 • Hij of zij helpt niet alleen bij overgewicht maar ook bij ondergewicht.