Met de juiste make-up kun je alle prachtige aspecten van je gezicht extra laten uitkomen. Experimenteer jij er, gewapend met je lippensticks en oogschaduwcollectie, ook wel eens op los voor de spiegel? En valt het resultaat je dan toch tegen? Misschien gebruik je wel niet de juiste kleuren make-up, passend bij jouw ogen en huidskleur.

Ondertoon van je huid
Wanneer je de ondertoon van je huid weet, wordt het kiezen van de juiste make-up vele malen makkelijker. Ook voor het selecteren van een goede foundation is het fijn om deze ondertoon te weten. Zo kun je een kleur kiezen die echt past bij je huidskleur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een koele, warme en neutrale ondertoon. Welke heb jij? Check dit gemakkelijk door naar de aderen in je pols te kijken. Zien deze er blauw of paarsachtig uit? Dan is je ondertoon koel. Lijken ze eerder groenig van kleur? Dan is je ondertoon warm. Vind je het moeilijk onderscheid te maken? Hoogstwaarschijnlijk is je ondertoon dan neutraal.

Kleuren kiezen op basis van ondertoon
Op basis van je ondertoon kun je al meer zeggen over kleuren make-up die goed zullen staan. Zo past bij een koelere huidtint oogschaduw in kleuren als zilver, blauw, grijs en donkergroen. Bij een warmere tint passen kleuren als brons, lichtbruin, zachtgroen en crème. Bij een lichte huid gaat een lippenstick in roze-oranje of romige tint goed. Warme tinten zoals koraalrood staan mooi bij een getinte huid. Bij een donkere huid passen diepe, heldere kleuren zoals oranje en fuchsia prachtig.

Kleuren kiezen passend bij je ogen
Bij het kiezen van oogschaduw kan je oogkleur verder bepalend zijn. Blauwe ogen combineren heel mooi met aardetinten of een tint blauw donkerder dan je oogkleur. Groene ogen laat je echt spreken met oogschaduw in paarse tinten. Maar ook kleuren als mokkabruin en taupe staan mooi. Zijn je ogen grijs? Dan staat een oogschaduw in violet, mosgroen, antraciet of donkerblauw erg goed. Wanneer je bruine ogen hebt zullen heel veel kleuren oogschaduw goed matchen. Met kleurtjes als limoen, roze en paars vallen jouw ogen extra op.  

Zo accentueer je jouw ogen of lippen
Wil je jouw ogen er echt uit laten springen? Zoek dan eens een kleurenwiel op. Kies in het wiel de kleur van jouw ogen en ga vervolgens voor oogschaduw in de kleur die hier in het wiel haaks op staat. Je ogen zullen er met deze tint oogschaduw echt uit knallen. Heb je een fantastische lippenstick gevonden en wil je jouw lippen juist extra accentueren? Houd dan de rest van je make-up een beetje subtiel. Zo wordt jouw mond de eyecatcher van je gezicht.