Kreatine is, om kort te gaan, een voedingssupplement voor fitness en die andere sporters kunnen gebruiken om meer prestaties te leveren in de sportschool. Het helpt om krachttraining tot enorme hoogtes te tillen. Om te begrijpen hoe kreatine werkt, wat het doel is van kreatine en waarom sporters kreatine als voedingssupplement gebruiken (of waarom ze een zogeheten kreatine dieet volgen) is het noodzakelijk om te weten wat Adenosine Tri Fosfaat inhoudt.

Adenosine Tri Fosfaat

Adenosine Tri Fosfaat speelt een essentiële rol in ons energiesysteem. Adenosine Tri Fosfaat blijft zolang mogelijk in ons energiesysteem en helpt ons bij het bereiken van grote prestaties. Adenosine Tri Fosfaat kan ervoor zorgen dat je gedurende korte tijd enorme prestaties kunt leveren. Handig als je bijvoorbeeld aan krachttraining doet en eens in de tien seconden een heleboel kilo aan gewichten op moet tillen. Mensen in de sportschool die als doel hebben om af te vallen, droog te trainen of bezig zijn met bodybuilding volgen een zogeheten dieet, gericht op Adenosine Tri Fosfaat. Daardoor eten zij zodanig dat de kreatine optimaal benut wordt.

Kreatine

Het voedingssupplement kreatine wordt, net als eiwitpoeder (proteïnepoeder), gebruikt in de sportschool. Het wordt door de fanatieke sporters echter gezien als het summum van de voedingssupplementen ten opzichte van sportprestaties. Want kreatine doet wat het belooft, zonder dat het illegaal is (of als doping kan worden aangezien). Kreatine is vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw geliefd geraakt. Toen kwam het op de markt en sindsdien is het alleen maar toegenomen.

Kreatine is een lichaamseigen stof, net als eiwitten. Je lichaam maakt zelf kreatine aan. Dat wordt gehaald uit voeding als vis en vlees (waar ook het eiwitdieet zich op richt).

Dagelijks wordt ongeveer 1 gram kreatine door je lichaam opgenomen. In totaal bevat een lichaam zo’n 120 gram kreatine en het grote merendeel (meer dan 95 procent) bevindt zich in de spieren.

Kreatine en het energiesysteem

Kreatine kan leiden tot maximale prestaties. Je kan echter maximaal twaalf seconden een enorme krachtinspanning leveren. Daarna is je kreatinegehalte weer helemaal op nul en moet je even wachten voor je dit nogmaals kan doen. Sporten waarbij een korte krachtexplosie plaatsvindt, zijn dus ideaal als je kreatine wilt gebruiken. Denk dus aan krachttraining, vechtsporten en hardlopen (sprinten). Handig als je in één van deze sporten wil proberen af te vallen of droog te trainen.

Zitten er nadelen aan?

Kreatine heeft veel voordelen. Zoveel dat je je afvraagt of er geen nadelen aan zitten. Op zich niet, behalve dat kreatine ertoe leidt dat het lichaam vocht langer vasthoudt. Maar dat houdt op wanneer je geen kreatine meer gebruikt. Je kunt dit dus met een gerust hart doen. Zeker als je daarnaast nog gewoon veel water blijft drinken. Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid water vasthouden en zal de rest dus moeten laten gaan als je boven die taks komt.

Kreatinepillen kopen

Ben je op zoek naar kreatinepillen? Dan kun je online je weg vinden, want er is een groot aanbod aan kreatine. Je kunt ze online kopen bij een online drogisterij en ze worden dan netjes thuisbezorgd. Verdiep je wel goed in de handleiding, zodat je niet teveel kreatine gaat gebruiken. Dat zal zinloos zijn en zeker niet tot meer of beter resultaat leiden.