Misschien heb overwogen om een gehoorapparaat aan te schaffen maar ben je bezorgd over hoe dit zal staan en of het wel echt werkt. Hoortoestellen kunnen het normale horen niet herstellen. Ze kunnen je gehoor verbeteren door het versterken van geluiden waarmee je moet had ze te horen. We bespreken in dit artikel hoe een hoorapparaat werkt en welke varianten er te vinden zijn. Doe een online hoortest om te bepalen of je een gehoortoestel nodig hebt.

Hoe werkt een gehoortoestel?

Alle gehoorapparaten gebruiken dezelfde basisonderdelen om geluid uit je omgeving naar je oor te dragen en deze luider te maken. De meeste gehoorapparaten werken digitaal en allemaal worden ze aangedreven door een traditionele hoorapparaat batterij of een oplaadbare batterij.

 

Kleine microfoontjes verzamelen geluiden uit de omgeving. Een computerchip met een versterker zet het inkomende geluid om in een digitale code. Het analyseert en past het geluid gebaseerd op je gehoorverlies aan. De versterkte signalen worden dan omgezet naar geluidsgolven en via speakers/ontvangers naar je oor begeleid.

Verschillende stijlen hoortoestellen

Gehoorapparaten komen voor in verschillende vormen, soorten, maten en variƫren daarnaast in prijs en in bijzondere eigenschappen. We bespreken een aantal stijlen waarin gehoorapparaten voorkomen.

 

Er zijn hele kleine gehoorapparaten die compleet in het oor ingebracht kunnen worden. Het apparaat is zo gevormd dat het precies in je gehoorgang past. het verbetert licht tot gemiddeld gehoorverlies bij volwassen. Dit type gehoorapparaat is het kleinst en het minst zichtbaar en vangt de minste windgeruis. Het gebruikt maar kleine batterijen die maar kort meegaan. Deze batterijen kunnen lastig te vervangen zijn.

 

Een apparaat dat in het oor geplaatst kan worden, is op maat gemaakt en past perfect in of je gehele oorschelp of alleen in het onderste gedeelte van je oor. Beide zijn geschikt voor mensen met mild of gemiddeld gehoorverlies en zijn beschikbaar met microfoontjes die je in een bepaalde richting kan zetten. Met dit apparaat kun je het volume bepalen. Het is makkelijker in gebruik en gebruikt een grotere batterij die langer meegaat of oplaadbaar is. Het kan meer omgevingsgeluiden oppikken dan een kleinere variant. Het is meer zichtbaar.

 

Dan is er nog een variant die achter het oor geplaatst wordt. Deze wordt aan de bovenkant van je oor gehaakt en rust achter je oorschelp. Een buisje verbind het toestel met je gehoorkanaal. Dit type apparaat is geschikt voor mensen van alle leeftijden en voor alle typen gehoorverlies. Deze variant kun je beschouwen als de grootste van alle gehoorapparaten. Het heeft microfoons die in verschillende richtingen kunt instellen en is beter dan andere hoortoestellen in staat om geluiden te versterken. Het kan meer omgevingsgeluiden registeren en komt mogelijk met een oplaadbare batterij.

 

Doe snel een hoortest en bepaal welk toestel geschikt is voor jou.