Actief zijn komt met risico’s

We doen er alles aan om gezond te blijven; we letten op onze voeding en proberen genoeg beweging te krijgen. Maar soms doen we net iets te veel en kan ons lichaam klachten krijgen. Dit kan vaak gebeuren bij intensief sporten, in de vorm van blessures, of als we ons lichaam op een andere manier overbelasten. Natuurlijk zijn er ook andere manieren dat het lichaam de zware lasten even niet meer kan verduren, zoals tijdens een ongeluk. We zijn afhankelijk van ons lichaam bij alles wat we doen en we hopen natuurlijk dat we alles kunnen blijven doen. Vaak is het oplopen van een blessure of letsel onverwachts, maar we willen er wel graag vanaf. Een manier om het lichaam langzaam weer kracht te geven en goede ondersteuning bij herstel is fysiotherapie.

Tip: Fysiotherapie in Helmond

De behandeling

Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van lichamelijke klachten die kunnen ontstaan aan onze spieren, gewrichten en onze zenuwen. Deze onderdelen zijn allemaal belangrijk bij het bewegen van ons lichaam en daarom kan het nodig zijn om klachten hieraan te verminderen of te verbeteren. Een fysiotherapeut kan aan de hand van verschillende bewegingsbehandelingen helpen met de bestrijding van pijn of overbelasting en ervoor zorgen dat alles weer wat beter werkt. Dit kan natuurlijk door de spier te verzorgen en trainen, zodat deze krachtiger wordt en meer aankan. Maar dit kan ook door bijvoorbeeld ondersteuning te verlengen in de vorm van hulpmiddelen of tape, die verdere overbelasting van deze spieren en gewrichten tegen kunnen gaan.

Uitgelicht: Fysiotherapie in Doetinchem

Tijdens een fysiotherapie behandeling zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunnen er verschillende soorten bewegingen geoefend worden en kan er op verschillende manieren gezorgd worden om het lichaam krachtiger te maken. Ook zal de fysiotherapeut kijken wat er mogelijk is om eventuele pijn op een natuurlijke manier te verlichten. Daarnaast zal er ook een focus liggen op het voorkomen van eventuele nieuwe klachten en voorkomen van de verergering van bestaande klachten. Dit gebeurt altijd in overleg met de cliënt en er kan gefocust worden op punten die voor de cliënt en hun dagelijkse leven het belangrijkste zijn. De meeste behandelingen duren een half uur tot een uur, zodat het lichaam door de oefeningen niet overbelast raakt en de tijd heeft te wennen aan de behandeling zodat het beste resultaat bereikt kan worden. Samen met de fysiotherapeut kun je werken aan de opbouw en verbetering van je lichaam, zodat je minder pijn hebt en alle bewegingsvrijheid weer terugkrijgt.