Heb jij in de winter ook altijd last van je keel? Of loop jij juist in de lente veel meer te hoesten en sniffen? Vaak worden klachten aan de neus en keel veroorzaakt door een verkoudheid, maar er kunnen nog veel meer oorzaken zijn.

 

Heel vaak verkouden

 

Begin je plotseling te sniffen? Heb je zo maar uit het niets een loopneus, begint je keel pijn te doen en zijn de zakdoekjes niet aan te slepen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een verkoudheid. Een verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus, en gaat dus vanzelf weer over. Dat betekent echter nog niet dat je je er niet behoorlijk rot door kunt voelen.

Zeker jonge kinderen zijn heel gevoelig voor verkoudheden, je kunt soms het gevoel hebben dat zij maanden achtereen verkouden zijn. Het is niet zo dat zij in deze hele periode ziek blijven door 1 verkoudheid, de kans is groter dat zij steeds weer een nieuw virusje oppikken. Kinderen hebben een grotere kans om verkouden te worden, om de simpele reden dat zij in hun leven nog minder verkoudheden hebben meegemaakt dan volwassenen, en er dus ook minder weerstand tegen hebben opgebouwd. De reden dat verkoudheden vooral voorkomen in de herfst en winter, is doordat we dan met zijn alleen meer binnen, dichtbij elkaar zijn. Er hoeft in een ruimte maar 1 iemand verkouden te zijn, en de rest loopt een grote kans om dit ook te worden.

Er kunnen meer oorzaken zijn

 

Heb jij op de vreemdste momenten last van ‘verkoudheden’ juist ook op momenten waarop verder niemand ziek lijkt te zijn? En gaat het hier vooral om een verstopte neus of een droge, geïrriteerde keel? Dan kan het zo zijn dat je helemaal niet verkouden bent, maar in meer of mindere mate last hebt van een allergie. Heb je vooral in de zomer dit soort klachten, op momenten dat de airco overuren draait, dan kan het ook nog eens komen door de droge lucht die je hierdoor steeds inademt. Een luchtbevochtiger kan dan een goede uitkomst zijn.

Deze kun je trouwens ook in de winter goed gebruiken, als de binnen de verwarming flink opstoken. Ook hierdoor kan de lucht erg droog worden, met klachten aan de luchtwegen als gevolg. Lijkt het er in jouw geval meer op dat je last hebt van stoffen in de lucht, bijvoorbeeld pollen of andere allergenen? Dan kan een luchtwasser een betere optie zijn. Deze verwijdert een groot deel van de allergenen uit de lucht, zodat je vrijer kunt ademen en je klachten hopelijk snel tot het verleden behoren.