Spiraal plaatsenDoor de jaren heen zijn er ongelofelijk veel verschillende vormen van anticonceptie op de markt geïntroduceerd. Ondanks het verschijnen van deze nieuwe mogelijkheden blijft een spiraal plaatsen erg populair. Het merendeel van de vrouwen kiezen voor een spiraal plaatsen uit praktische overwegingen. Zo kan men immers nooit nog de pil vergeten. Dat is echter niet de enige reden om een spiraal plaatsen te overwegen. Deze vorm van anticonceptie staat er namelijk om bekend uitermate betrouwbaar te zijn. Wilt u graag meer te weten komen over de betrouwbaarheid van een spiraaltje? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

Hoe betrouwbaar is een spiraal plaatsen?

De belangrijkste vraag die de meeste vrouwen zich stellen heeft uiteraard betrekking tot de betrouwbaarheid van de spiraal. Hoe betrouwbaar is een spiraal plaatsen nu namelijk echt? Wel, in eerste instantie schuilt een belangrijk deel van de betrouwbaarheid in het feit dat u zelf niet de mist in kunt gaan. Het komt in de praktijk immers vaak voor dat vrouwen bijvoorbeeld hun pil vergeten in te nemen. Daarnaast is er ook altijd het risico dat u loopt wanneer u bijvoorbeeld misselijk wordt en moet overgeven. Vanuit dit opzicht is het dan ook zo dat een spiraal plaatsen zonder meer een aanzienlijk betere bescherming biedt. Er is echter meer. We gaan dan ook graag dieper in op de betrouwbaarheid van de verschillende spiraaltjes.

Hoe betrouwbaar is een hormoonspiraaltje?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar hoe betrouwbaar een hormoon spiraal plaatsen precies is. Het hormoonspiraaltje staat er om bekend ongelofelijk betrouwbaar te zijn. De kans op zwangerschap zou dan ook niet meer dan 0,2 procent bedragen. Dit betekent dat van de 1000 vrouwen welke gedurende één jaar een hormoonspiraal gebruiken er slechts 2 zwanger worden. Dit maakt duidelijk dat de kans dat u zwanger wordt na een hormoonspiraal te hebben geplaatst wel degelijk ongelofelijk klein is.

Hoe betrouwbaar is een koperspiraaltje?

Ook een koper spiraal plaatsen is erg populair en betrouwbaar. De kans dat u geconfronteerd wordt met een zwangerschap ligt bij een koperspiraal wel iets hoger. Nog steeds is deze kans echter slechts 0,8 procent. Dit betekent dat van de 1000 vrouwen welke gedurende één jaar een koperspiraal gebruiken er ongeveer 8 zwanger worden. Het mag dan ook duidelijk zijn, niet alleen een hormoon-, maar ook een koperspiraal kan het overwegen waard zijn. U zult uiteindelijk natuurlijk wel een keuze moeten maken tussen beide opties, want ze beiden laten plaatsen is uiteraard geen optie.

Kunt u nog een tampon gebruiken na een spiraal plaatsen?

Er zijn behoorlijk wat vragen die vrouwen bezighouden met betrekking tot het gebruik van een spiraaltje. Eén van de vaakst gehoorde vragen is bijvoorbeeld of men nog een tampon kan gebruiken na een spiraal plaatsen. Dat is zeker en vast mogelijk. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Een andere belangrijke vraag die vaak wordt gesteld heeft betrekking tot de pijn die u mogelijks kunt ervaren bij een spiraal plaatsen. Hier doen de gekste verhalen de ronde over. Een spiraal plaatsen kan inderdaad een beetje pijnlijk zijn, maar in de praktijk valt dit echt zeer goed mee. Wilt u er toch zeker van zijn dat u niets van pijn ervaart? In dat geval kunt u ongeveer een uurtje voordat u de spiraal laat plaatsen een pijnstiller nemen.